Korg Pa80

 

KORG je uvijek bio inovator u svijetu muzickih radnih stanica jos od trenutka kad su se pojavile, zajedno sa starijim kolegama Trinity-jem, Triton-om, i30 i iS serijom.

 


Profesionani Aranzer sa 61 tipkom i ugradenim zvucnicima

 

Ovom radnom stanicom KORG povezuje 4 jake masine u jednu mocnu, PA-80. Sa slavnim zvukom Triton-a, velikim brojem razlicitih stilova muzike koje su uradili najbolji svjetski muzicari, multi-tasking operativnim sistemom i revolucionarnim dizajnom sekvencera, ova nova mocna sprava ce omoguciti prednosti KORG-ovog revolucionarnog nacina komponovanja i produkcije velikom broju muzicara nove generacije.

DOKAZANI KVALITET ZVUKA

Krenimo od pocetka : za Triton-ov slavni HI sistem generisanja zvuka i procesiranje efekata ne treba puno price. Poznato je da postize sjajan kvalitet zvuka i nudi veliki izbor stvarno kvalitetnih kako prirodnih tako i sintetickih zvukova kao inspiraciju. Dodana je i nova klasa ultra-realisticnih solo instrumenata medu kojima su Saksofoni, Trube, Harmonike, Violine, Frule itd. Tu je i novi set sjajnih Orgulja, koje simuliraju najpoznatije orgulje u proslosti.Svi Programi se mogu editovati vrlo jednostavno, pomocu Easy Program Edit funkcija, mjenjajuci Attack, Decay, Release, LFO, Filter Cutoff i Resonance parametre. Svaka promjena se automatski snima u Performance, da bi se mogle koristiti za neke druge zvukove.PA-80 nudi 4 zaista mocna Master Efekt procesora, ukljucujuci sve Triton-ove studijske Master Efekte – ukupno 90 razlicitih efekata. Mogu se koristiti za Song-ove, ili podijeliti u dvije sekcije, koje se onda pridruzuju track-ovima u relanom vremenu, a druge dvije Style track-ovima. Mogu se cak propustiti dva eksterna audio izvora kroz interni Efekt Procesor da bi se umiksovali u Song ili uzivo na svirci. Posto svaki audio ulaz ima sopstvenu Gain kontrolu, na PA-80 se mogu prikljuciti mikrofon i gitara u isto vrijeme, i imati razlicite efekte i za jedno i za drugo.

PROFESIONALNA REPRODUKCIJA ZVUKA

PA-80 nudi novodizajnirano stereo ozvucenje (22 W po zvucniku), koji ukljucuje Auto Loudness (automatsko regulisanje snage) za pitak, dubok i mocan zvuk. Ako se PA-80 prikljuci na eksterni mikser ili rekorder, na raspolaganju su 4 izlaza koja omogucuju lakse i detaljnije podesavanje zvuka. Novi sistem omogucuje da razliciti instrumenti izlaze na razlicite izlaze, tako da npr. Bas moze ici na OUT1, Dobos na OUT2, cime se postize realan balans instrumenata i visok kvalitet zvuka.

MUZICKI RITMOVI

Kao profesionalni KORG-ov sintisajzer, PA-80 nudi veliku kolekciju muzickih ritmova koji su uradili top-muzicari iz cijelog svijeta. KORG je svojevremeno primio veliko priznanje za odlican zvuk pratnji na sintovima, i za najnapredniji sistem prepoznavanja akorda. Sa 152 promjenljivih Ritmova i 48 User Ritmova, PA-80 ce pokriti svaku situaciju u kojoj se ikada nadete. Sa 4 Varijacije, 2 Fill-a, 2 Intro-a i 2 Zavrsetka pruzena je mogucnost veoma kvalitetnog ugodaja zive svirke.

REVOLUCIONARNO SEKVENCIRANJE

Snimanje muzickih ideja je ono u cemu je PA-80 najjaci. Dok tradicionale radne stanice nudile prazne palete na kojoj su nastajale ideje, PA-80 nudi Backing Sekvencer koji je za nijansu slabiji od zivog benda. Ako vam trebaju Bubnjevi, odaberete Stil i sa nekoliko dugmica napravite ludog bubnjara, sa prelazima gdje god vam trebaju. Odabiranjem pune pratnje mozete napraviti bend od 8 ljudi koji ce pratiti vasu svirku u stopu. Poslije mozete promijeniti akorde, stanke itd. i sistem ce automatski promijeniti dijelove koji su potrebni, tako da mozete isprobati ideje bez potrebe ponovnog nasnimavanja.Ovo pruza veliko olaksanje pri stvaranju muzike, sa kojim se ne moze porediti nijedan drugi sistem, tako da je ovo pravi alat za profesionalce koji rade brzo i puni su ideja.

DVOJNI SEKVENCER

PA-80 nudi i dvojni sekvencer. Ovaj novitet pruza mogucnost pustanja dvije nzavisne sekvence u isto vrijeme, sa individualnom kontrolom za svaku sekvencu i kontrolom za prebacivanje sa jedne na drugu. Tu je ukupno 40 track-ova za pustanje – dvije 16-trackne sekvence plus 4 track-a u relanom vremenu i 4 Pad track-a. Koristi se za pravljenje miksova sa vise od jedne sekvence, ili za pravljenje dugih kompilacija pjesama za finim prelazima izmdeu svake pjesme.

JOS INOVACIJA

PA-80 je opremljen mocnim multitasking operativnim sistemom koji omogucuje ucitavanje novog Stila dok se jedan pusta, ucitavanje novog Programa dok se pusta Song, takode editovanje zvukova i globalnih parametara dok se preslusavaju neke snimljene ideje. Operativni sistem se lako odrzava preko flopi diska, internog hard-diska ili preko PCMCIA Flash-ROM kartica, za dodavanje zvukova, semplova, ritmova i stilova, a moze se i nadogradivati nekim novim funkcijama.

OPCIJE ZA PROSIRENJE POTENCIJALA

FLASH-ROM(PCMCIA) KARTICE

Ove kartice se ugraduju zbog prosirenja i dodavnja Programa i PCM semplova. Kertridz se direktno povezuje sa Generatorom Tona tako da se semplovanja obavlja odmah-ne mora se prvo ucitavati sempl u RAM.

VHG1 – VOKAL/GITAR PROCESORSKA PLOCA

Hardver opcije ukljucuju ovu plocu koja nudi dva potpuno odvojena efekt procesora. U Gitar modu postoji citav set multi-efekata, npr. modulacija, redukcija suma, distorzija i kompresija, plus ekvilajzer – do 5 efekata odjednom. Vokal procesor nudi harmonajzer koji pretvara jedan glas u 4-glasnu harmoniju, plus ekvilajzer i efekte.

VIF1 – VIDEO INTERFACE PLOCA

Video interface ploca (kompatibilna sa PAL i NTSC standardima) je idealna za karaoke sistem, za prikazivanje tekstova pjesama na TV ekranu. Sve opcije su jednostavne za instalaciju.

SPECIFIKACIJA:

Klavijatura:
61 tipka/velocity/aftertouch

Sistem:
OPOS – Objective Portable Operating System: Multitasking Sistem.

Generator Tona:
HI sinteza (Hyper integrated synthesis system)
62 glasa, 62 oscilatora,
Filteri sa rezonancom

Waveform Memorija:
32 Mb PCM ROM (Stereo Piano Zvuk).

Efekti:
4 stereo digitalna Multi-Efekt sistema
(89 efekata po svakom)

Programi:
Vise od 660 programa (ukljucujuci GM level 2 programe).
32 drum kit-a.
128 user programa + 64 user drum kit-a.
Digital Organ drawbars prosirenje

Ritmovi:
Do 304 Stila u Solid State Disk – ugradenom.
Sve promjenljivo; 8 pratnji.
48 user stilova.
Sve Stil Performance su programabilne
Direktan Floppy Disk/ Hard Disk pristup.
Kompatibilan sa stilova i-serije.

Stajl Kontrole:
4 Variacije, 2 Fill-a, 2 Intro-a, 2 Zavrsetka, Count In/Break, Synchro Start/Stop, Tap Tempo/Reset,
Fade In/Out, Bass Inversion, Manual Bass, Tempo Lock, Memory, Accompaniment Volume,
Accompaniment Mute, Drum Mapping, Snare & Kick Designation, Single Touch

Generalne Kontrole:
Master Volume, Ensemble, Octave Transpose, Master Transpose, Split Point, Style Change,
Tracks Volume, Quarter Ttone Pedal Function, Programmable Slider, Joystick, Dial

Multi PAD:
4 assignable pads + Stop button

Performance:
80 real-time Performance + do 304 Stil Performanci

Song Play:
XDS Crossfade Dual Sequencer player:
2 Sekvencera sa odvojenim Start/Stop, Pause,
Rewind i Fast Forward kontrolama.
Balans kontrola.

Tekstovi se prikazuju na ekranu.

Jukebox Funkcija.
SMF Direct Player (format 0 i 1)
Song /Backing Sekvence: Easy record – 16 track-ova – SMF format

Kontrole ulaza:
Damper Pedala, kontrolna pedala/prekidac, EC5


Audio Izlazi:
Left/mono, Right, Out 1 i Out 2

Audio Ulazi:
Left/mono, i Right.
Odvojene Gain controle (Mic, Guitar, Line)

MIDI:
In, Out, Thru, PC to Host

Floppy Disk:
3.5 inch 2DD/2HD (MS-DOS kompatibilan).

Hard Disk:
Opcijski Hard Disk (ATA interface). Maksimalni kapacitet : 2 Gb

Displej:
LCD sa pozadinskim svjetlom

Ozvucenje:2×22 Watt-a

Zvucnici:
4 zvucnika u Bass Reflex Box-u sa Auto Loudness kontrolom

Utrosak struje:
35 Watt

Dimenzije:
duz = 1110mm, sir = 388mm, vis = 164mm

Tezina:
13.9 kg

Dodaci:
EC5 Multi-switches kontroler, EXP-2 Foot Kontroler,
XVP-10 Exp/Volume Pedala, PS-1 Footswitch, DS-1H Damper Pedala

Opcije:
Flash Card (PCMCIA) za nove PCM podatke, VHG1 Vokal/Gitara procesorska ploca,
VIF1 Video Interface ploca

Tekst: Luso Jozo