Korg Oasys

 

Na samom pocetku 2005.godine,japanski Korg objavljuje nov i veoma ozbiljan instrument,nazvan Oasys (Open Arhitecture Synthesis Studio).evo osnovnih podataka o ovoj klavijaturi-digitalnoj radnoj stanici,onako kako o tome izvestavaju sami proizvodjaci.

Oasys je dizajniran tako,da zahtevnim muzicarima obezbedjuje pun opseg mogucnosti za audio produkciju.Ovaj instrument donosi napredan MIDI sekvencing,16-kanalno audiosnimanje na hard disk,fleksibilnu Midi kontrolu,CD rezac,procesiranje efekata u studijskom kvalitetu,Karma tehnologiju druge generacije i mocan sintisajzer.

Oasys nije samo potpuno nov instrument,vec i potpuno nova platforma,koja ce podrzavati Korg inovacije u narednim godinama.Ova klavijatura u sebi ima brz kompjuterski procesor i koristi nove softvere,koji su razvijeni da rade na modifikovanoj internoj Linux platformi.
Zahvaljujuci tom integrisanom,posebno dizajniranom operativnom sistemu,rad na ovom uredjaju je veoma stabilan.Korisnik ima mogucnost da doda nove kartice,kojima prosiruje svoje radne mogucnosti:nove instrumente(EXi Expansion Instruments),nove efekte (EXf Expansion Effects)i dodatne ROM biblioteke(EXs Expansion Sample Libraries).

Na prednjoj ploci Oasys-a se nalaze Touchview displej u boji od 10.4 inca(oko 26.5cm)i sirok spektar dodeljivih komandi-padovi,slajderi,dzojstici,potenciometri,riboni,itd.-svi dizajnirani tako,da obezbede laku kontrolu na dodir.Zadnja ploca nudi mnogo analognih i digitalnih ulaza i izlaza,ukljucujuci i USB.

Oasys sadrzi tri kompletna algoritma za sintezu koji cine paletu zvukova :HD-1 High Definition PCM synth,plus dva EXi Expansion instrumenta-AL-1 Analog Modeling Synth i CX-3 Modeled Tonewheel Organ.
Zvuk HD-1 je cist i prezentan;visoke frekvencije su kristalno ciste,ali nikada preostre;zvuk je u citavom frekvencijskom spektru sofisticiran,bogat i precizan,sa mnogo detalja.Ono sto pokrece ovaj uredjaj je neverovatnih 616 MB Wave ROM-a;waveROM je nekompresovan,tako da prevazilazi i CD audio kvalitet.

EXs-1 Expansion ROM set,koji postoji uosnovnoj varijanti uredjaja ,daje spektakularne stereo bubnjeve i dodatne velike akusticke i sintisajzerske multisemplove,pomocu kojih je moguce docarati dodatne detalje i karakter.

EXs-2 Concert Grand,sa druge strane,daje jedinstveno iskustvo sviranja na koncertnom klaviru .Klavir nudi neuporedivi realizam,jer je baziran na pojedinacno semplovanim dirkama,pravom stereo pozicioniranju,podesenju dinamike u 4 nivoa i dodatnom simuliranju denfera.

Korg-ova poznata Combination struktura,koja se pojavila pre skoro 20godina u M-1 klavijaturi,sadaje prosirena i dozvoljava upotrebu do 16Programa koji mogu da se podele i raspodele preko klavijature.Osim dodatih zvucnih elemenata,ovo znaci i da se Combo boje mogu podesiti i sacuvati kao kompletne16-kanalne MIDI konfiguracije za upotrebu sa eksternim sekvencerom i kompjuterskim radnim stanicama ,sto korisnici cesto traze.Programi iz HD-1,AL-1,i CX-1se sada mogu slobodno kombinovati,u cilju dobijanja novih boja ili podele klavijature po zonama,dinamici i lejerima .Pojacan Oasys Combi mod omogucava kontrolu u realnom vremenu nad 33 parametra za svaku boju,tako da se moze editovati svaki od 16 zvukova,a da se pri tom ne utice na originalni Program.Oasys moze da reprodukuje do 179 zvukova istovremeno.

Oasys nudi 12 inserata,2 master i 2 totalna efekta,sto znaci da su u mogucnosti procesovanja sest puta vece nego kod Triton-a!Interesantni efekti su Tone Works (REMS)simulacija razlicitih modela mikrofona,pojacala i zvucnika;O-Verb sa Oasys-PCI kartice;kola za korus / vibrato iz CX-3;Ensemble iz Polysix-a,itd.Oasys moze da se koristi i kao efekt-procesor,sa 6 ulaza i 10 izlaza.Na raspolaganju su i 32 ekvilajzera (svaki ekvilajzer ima tri opsega koja kontrolise,od kojih je onaj za srednje frekvencije promenijiv),koji mogu da se dodele na bilo koji kanal koji se reprodukuje.

Korg_Oasys_i_Radic
Moje licno iskutvo sa ovom klavijaturom se vidi po osmehu…

Oasys u osnovnoj verziji ima 1152 Programa,a ostavljen je i prostor za 1664 korisnicka zvuka (organizovanih u 13 banaka).Na raspolaganju je i 40 kompleta bubnjeva.Sto se tice 16-kanalnih kombinacija,384 postoje u osnovnoj verziji,a ostaje mesta za ukupno 1792(14 banaka).

Oasys sadrzi i Karma tehnologiju druge generacije.Ta tehnologija generise neverovatne fraze i druge muzicke efekte,koji mogu da se menjaju i smenjuju u realnom vremenu.Karma omogucava da odsvirate neverovatno isprepletene notne konbinacije,tehno arpedja i efekte slozene ritmicke i melodijske strukture,zvucno realna glisanda i kompleksne gitarske pasaze i ritmove,a to je samo deo mogucnosti.U Korg-u tvrde da je Karma sada mnogo jednostavnija za koriscenje,a pri tom i jos fleksibilnija.U osnovnoj verziji postoji vise od 2000 Karma Generated Effects(GEs) koji su standardizovani za jednu od 13 razlicitih “Real-Time Control Models”(RTCModels).Jedan RTC odredjuje koji parametri su dostupni za kontrolu u realnom vremenu i kako im se kontrolna povrsina dodeljuje.Posto svi GE-ovi dele istu postavku,kada naucite da koristite jedan ,na isti nacin koristite i ostale.
Korg-ov 16-kanalni MIDI sekvencer snima do 200 pesama (400.000 MIDI nota), I to je verovatno najjednostavniji sekvencer za upotrebu koji postoji na trzistu.Samo jednim dodirom se prebacuje sa sviranja Programa na ” Spremno-za-snimanje”status, automatski ukljucujuci kanale I saljuci zvukove u zeljene rute.Song Templates sadrze unapred dodeljene rute efekata I dodeljivanje programa, a Oasys ima 16 Song Templates, plus dodatnih 16,koje mozete da prekrojite prema svojim potrebama.

Oasys nudi 16 audio kanala za snimanje, koji su savrseno integrisani u MIDI kanale sekvencera.Moguce je snimiti do 4 kanala cistog,nekompresovanog audio signala od 16-bita / 48 kHz istovremeno na interni hard disk od 40 GB. U softweru za snimanje su dostupni svi efekti koje poseduje Oasys, tako da mozete da pozovete varijantu bilo kog modela kvalitetnog mikrofona ili pojacala ili da signal obradite dinamicki ili prostorno(virtuelni izbor audio opreme). Audio rekorder ima mogucnost ukljucivanja fantom napajanja I kontrole signala preko miksete sa punim opcijama po kanalu,automatizaciju I mogucnost editovanja pojedinacnih kanala,ali I citave pesme.
Oasys ima isti system otvorenog semplovanja, koji se prvo pojavio kod Triton Studio modela.Samplin memorija je 256MB I moze da se poveca na preko 500MB bez upotrebe dodatnog RAM-a.Podrzani su Korg,AIFF,WAV,I AKAI sempl formati,a interni semplovi mogu da se eksportuju kao WAV ili AIFF fajlovi.
Oasys nudi razne vrste konekcija,bilo analogne ili digitalne,koje su potrebne u profesionalnom studiju.Osim glavnih stereo izlaza,postoji osam individualnih izlaza.Svi analogni izlazi su opremljeni 24-bitnim D-A konvertorima,a zvukovi mogu da se procesuju kroz insert efekte,pre nego sto se posalju na ove izlaze.Cetri ulaza(dva su kombinovani XLR/6,3 konektori,sa mogucnoscu ukljucenja fantom napajanja,plus dva 6,3 konektora) mogu da se koriste pri semplovanju ili audio snimanju,zajedno sa24-bitnim optickim S/PDIF konektorima,koji podrzavaju rad na sampling frekvenicijama od 48 I 96 kHz.Sa EXB-DI opcijom dobija se 8 kanala 24-bitnih ADAT -kompatibilnih ulaza I izlaza.Osim toga,na raspolaganju su I cetri brza USB 2.0 porta,preko kojih se mogu prikljuciti eksterni hard diskovi,fles memorija I drugi uredjaji.Interni CD-R/RW omogucava narezivanje audio diskova,cuvanje zvukova,sekvenci, I HD podataka, ali I ripovanje semplova direktno sa audio diskova. Oasys ima tri ulaza za pedale,kojima mogu da se dodele razlicite funkcije,ukljucujuci I modulaciju,sostenuto,promene Programa,ukljucivanje snimanja I jos mnogo toga.

Oasys stize u dve osnovne konfiguracije:dinamicka klavijatura sa 76 sintisajzer dirki,ili dinamicka klavijatura sa 88 otezanih klavirskih dirki,koja daje najbolji odziv dinamike (RH2) tako da su dirke za nize tonove teze nego za vise tonove,odnosno daju veci otpor,bas kao kod pravog klavira.Naravno,u obe opcije postoji I after-touch osetljivost.