Istorija YAMAHA klavijatura

 

KOROPORACIJA YAMAHA
(YAMAHA CORPORATION)

10-1 Nakazawa-cho Hamamatsu-city 430 JAPAN

TEL:+ 81 53 460 1111 FAX:+ 81 53 456 2798

Ustanovitelj, Torakusu Yamaha. 1887

Japanska firma Yamaha koja takodje proizvodi namestaj , sportske motore, chopere, gitare, sportsku opremu, kade za kupatilo, klavire, skije, rekete za tenis i konstrukcijsku masineriju, pored svega toga. U trziste sa muzickim instrumentima su usli godine 1900 sa klavirima za Japansko trziste, njihov prvi elektronski instrument je bio Electone D-1 electronic organ, te elektronske orgulje su bile napravljene 1959 godine. Prvi njihovi synthesiseri su sadrzili GX1 synthesiser, CS-80 polyphonic synthesiser, Cx5 digital music computer i revolucionarni DX7 digital synthesiser

Yamaha GX1 synthesiser (1974)

GX1 synthesiser

GX1 je bio Yamahin prvi polifonicni synthesiser i bio je veliki novitet u muzici u tom vremenu. Cene tog instumenta su bile i do L30,000 ili $66.000 godine 1976, Yamaha je prodala malo tih modela.

CS-80 Synthesiser (1976)

Yamaha CS80 polyphonic Synthesiser

Yamaha CS80 Polifonicni Synthesiser je osnovio na modelu GX1 i bio je namenjen sirom trzistu sa jeftinijom cenom (L5,000, godine 1976) . Imao je konkurencu kod drugih prvih modela polifinicnih synhtesisera kao sto su. ARP Omni i Moog Polymoog. CS80 je kompleksni polifonicni synthesiser sa 16 oscilatora, 32 filtera, 32 envelope-a . Dopustao je da se boje ili zvuci razpodele razlicito po citavi klaviaturi  split. Imao je i 6 memorijskih mesta da svoj zeljeni nacin upotrebe memorisete i pozovete samo sa jednim dugmetom. Ta klaviatura je posedovala cak i velocity i poly-aftertouch tehnologiju.

Yamaha CX5 Music Computer

 

CX5 muzicki kompijuter je bio prvi FM multi-timbral digitalni synthesiser koji se je mogao kontrolisati klaviaturu i VDU. Synthesisere se je moglo podesavati na VDU ekranu. ťCX5’s proprietary softwareŤ ili programi za taj kompijuter, su sadrzili programe za kompoziju, pravljenje DX7 zvukova ili boja, notacije, razna podesavanja, razne stvari u vezi muzike… Kad je izasao CX5M bio kompletno prilagodljiv MSX sistemu ( Kompijuteri prije danas poznatog IBM PC-a ). Na tom kompijuteru moglo se pisati tekst, upotrebljavati programe, igrati igrice.. Bio je jedini muzicki kompijuter koji se je mogao upotrebljavati i za generalnu upotrebu i bio cenovno dostupan vecini ljudi.

DX7 Synthesiser i druge DX serije

Yamaha DX-7s/IID/IIFD Image

Yamaha DX7 IID Synthesiser 1987

Yamaha DX7 synthesiser je bio prvi pravi digitalni synthesiser i bio je stavljen u prodaju sa velikim uspehom godine 1983, prodali su preko 180,000 komada. DX7 je upotrebljavao tip sinteze zvuka koju je Yamaha poimenovala “Frequency Modulation” ili FM Sinteza. Taj nacin sinteze zvuka je razvijo Professor John Chowning na Stanfordski Univerzi u USA, 1970 godine. U FM Sintezi zvuci su se pravili preko takozvanih operatora ili ‘operators’, koji su radili kao ‘carriers’ i ‘modulators’  modulatori zvuka. Svaki od tih operatera je bio ťsine waveŤ koji se je mogao preoblikovat kako si zeleo cak i ťpitchŤ se mu je mogo dodat. Kad je bilo povezano, jedan je modulirao zvuk drugih, koji su producirali novi pitch i novi ton. Aranzma opreratora i njegov relativni pitch je znacio konacni produkt – ton. DX7 ima sest operatora koji se mogu podesiti na 32 aranzmana ili algoritma (‘algorithms’). Tu su takodje i gostitelji drugih parmetra i kompleksni ťenvelopeŤ koji ima dve vrednosti na na svakom mestu.

LCD i kontole DX7 su bile veliki problem mnogih klaviaturista koji su bili naviknuti na tradicionalne metode sa slajderima i analognim dugmicima na okretanje. Velika vecina koristnika se je samo ťdotakla povrsineŤ mogucnosti sinteze DX7 Yamahe, zato su se naslanjaji na serije ťsound card cartridgesŤ poznati kao RAM4 Cartage.. koja je Yamaha proizvodila da bi resila problem kompleksnog programiranja.

DX7 je bio jedan prvih synthisiesera koji je imao full MIDI implentaciju na svim kanalima. Imao je i unikatan dodatak takozvani ťbreath controller input portŤ. Ako ste dokupili ťbreath controllerŤ vam je omogucio da ste stavili malu cevku u usta i manipulirali sa zvukom kao sa usnom harmonikom ili klaritenom… DX7 ima 16-notnu polifoniju, 61 velocity i aftertouch dirke, 32 ugradjenih memorijskih mesta, dodatni ťcartridge memoryŤ ili RAM4. Klaviatura je imala mono izlaz.

Druge Yamaha DX Serije

 • GS-1 i GS-2; Prvi klavir koji je upotrebljavao DX sintezu.

Yamaha DX-1 Image

 • Yamaha DX1: dvojni DX7 u drvenom kucistu sa klavirskim dirkama i laksim programiranjem.

Yamaha DX-5 Image

 • Yamaha DX5 digital synthesizer. DX5 sa slicnim mogucnostnima kao DX1. Samo da je jeftinija verzija.

Yamaha DX-7 Image

 • DX7: Yamahin najprodaniji FM synthesiser.

Yamaha TX-7 Image

 • TX7. TX7 je rack verzija ili modul DX7

Yamaha DX-9 Image

 • Yamaha DX9. DX9 ima iste mogucnosti kreiranja FM zvuka, samo da ima 4 operatora na kojem se moze izabrat 8 algoritma. DX9 ima 16-notnu polifonicnu klaviaturu i dolazi sa vec ugradjenim 420 tonovima na vanjskoj kaseti ili ťexternal data cassette tapeŤ. Novo programirani zvuci mogli su se memorisat na toj kaseti.

Yamaha DX-21 Image

Yamaha DX-100 Image

 • Yamaha DX21, DX27 i DX100. Yamaha DX27, DX27s(sa ugradjenim zvucnicima(na slici)) i DX100 su jeftine verzije DX7 napravljene za domaceg muzicara. Imali su manju 61 notnu klaviaturu, bez velocity i aftertuch. Zvuk se je praviao preko 4 operatora sa 8 algoritmova. FM Ton Generator je mogao samo 8 notnu polifoniju. DX21,27, i 100 su ustvari slicne masine sa razlicitim variacijama efekta i mogucnostima.  Jedino da je DX100 najmanja i ima samo 49 tipki, decije velicine. DX100 je bio napravljen u nameri da imaju muzicari lagan i prenosan DX synth.

Yamaha DX-7s/IID/IIFD Image

 • Yamaha DX7II: Renoviran DX7

Yamaha DX-11 Image

Yamaha TX81Z Image

 • DX11 i TX81Z. Su poslednje serije Yamahe DX. Yamaha je dodala novije ťwaveformeŤ u vecoj kolicini i multitrib, ti instumenti su eventualno postali prototipi kasnijih SY77 i SY99.

Yamaha TX816 Image

 • TX816. TX816 je 8 puta rack ili osam modula DX7 povezana u istom kucistu.

Posebnosti:

DX 7 Centenniel

 • DX-7 Centenniel; Model sa 76 dirki. Otisao je u prodaju da pocasti Yamahinu 100 godisnjicu kao unikat, godine 1988. Napravili su samo oko 1000 komada. Prodajna cena mu je bila 4.000$