Fruity Loops 3.56

Pod uslovom da vas bar malo interesuje pravljenje muzike, Fruity Loops je program, koji, jednostavno, ne možete

da nemate na svom kompjuteru. Ovo je jedan od najpopularnijih muzickih programa kod šire populacije, pre svega zbog svog simpaticnog izgleda i jednostavnosti korišcenja, bez obzira na to što nije narocito popularan u profesionalnom svetu. I pored toga, u Fruity Loops-u se ipak može napraviti i te kako ozbiljan zvuk. Fruity Loops je totalno nezavisan muzicki softver koji sa trenutnim novinama u svakom slucaju zadovoljava sve potrebne muzicke standarde. Program je moguce inkorporirati sa nekim od velikih sekvencera kao što su Cubase ili Logic Audio, tako što cete Fruity Loops koristiti kao virtualni instrument.

Za 99 americkih dolara koliko košta kompletna ili full verzija, Fruity Loops stiže sa mnoštvom semplova i nekolicinom dobrih generatora zvuka.

Sa doživotnom free update polisom, investiranje u ovaj program može biti vrlo isplativo iz razloga što je svaka nova verzija sve bolja. Ukljuceni soft-sintisajzeri su mnogo sposobniji nego što izgledaju na prvi pogled. U pocetku necete biti narocito impresionirani, ali što duže radite sa njima, postaju sve bolji. Ukoliko ih kombinujte sa Fruity Loops channel layering mogucnostima i efektima kao što su flanging,reverb, chorus, delay i dobicete još originalnije zvukove. Još jedna korisna stvar prilikom korišcenja Fruity Loops efekata je to što ‘peak controller’ omogucava noise-gate key input efekat, tako da ne morate da brinete o pick-ovima. Pored navedenih, Fruity Loops sadrži i nekoliko krajnje interesantnih opcija kao što je, na primer, BeepMap, koji radi tako što u njega ucitata slika u bitmap formatu, a on od iste pravi zvuk.

Eksperimentišite sa razlicitim slikama i bojama i videcete da razlicite boje imaju razlicit ton. Treba pomenuti takode i podršku za trenutno vrlo popularni Sound BlasterAudigy koja se zove Audigy Midi Out.

Output port posvecen je vlasnicima Audigy kartica i omogucava sviranje internog Audigy sintisajzera sa punim pristupom Audigy midi kontroleru. Naravno, postoji podrška i za druge midi kontrolere.Efekti su takode dobro rešeni. Postoje Master Track, 16 regularnih i 2 send efekta.

Svaki kanal sadrži mesta za cetiri plugin efekta,kao i podrška za sve moguce DirectX plugin-ove.Sekvenciranje je vrlo jednostavno rešeno, dok je korišcenje pianoroll-a malo komplikovanije, ali i dalje korisno. Jedna od zaista dobrih stvari je to što možete individualno podešavati osobine za svaku notu posebno.Playlist editor je jedan od najboljih koje smo imali prilike da vidimo. Savršeno jednostavan, daje mogucnost kreiranja aranžmana na lak i pregledan. On takode sadrži i opciju za snimanje uživo svega što radite u realnom vremenu, tako da možete pustiti mašti na volju i snimiti tzv. “session”.

Ovo može biti vrlo korisno kada ste kreativno nadahnuti, pa budite slobodni i uhvatite momenat.
U slucaju da znate tacno šta hocete u pravcu kreiranja muzike, Fruity Loops i nije baš ono što vam treba. Ukoliko vam treba dobar editor tu je neprevazideni Sound Forge.

Uzevši sve ovo u obzir, ostaje samo jedna stvar koja ce vas možda ubediti da ovaj softver koristite u profesionalne svrhe, a to da Fruity Loops koristite kao drum-mašinu. Sve u svemu, Fruity Loops je definitivno najbolji softver za sve one koji pocinju svoju karijeru u mocnoj muzickoj industriji.

 

 

Autor: Slobodan Štrumberger