Audigy 2

 

Nešto više od godinu dana nakon promocije prve zvucne karte iz serije Audigy, kompanija Creative tržištu je ponudila njenog naslednika.

Audigy 2 se, kao i prethodnik, može pronaci u tri verzije: osnovnoj, Platinum i Platinum Ex.
U osnovnoj verziji dolaze samo kartica i nephodan softver, u Platinum verziji se dobija i dodatak koji se ubacuje u 5,25 incno mesto na kucištu sa dodatnim konektorima, dok se potpuna verzija, Platinum Ex, nalazi na ekranima ispred vas.

Audigy 2 Platinum Ex svojim mogucnostima oduševice poluprofesionalne muzicke korisnike i to najviše time što se uz nju isporucuju ASIO 2.0 drajveri sa ultra-niskom latencijom.
Tu je i podrška za 96 kHz u 24-bita, koje nema u ASIO 1.0 drajverima koji se isporucuju sa drugim modelima.

 

Na prvi pogled izgled same kartice nije znacajno promenjen.

Postoji jedan konektor više na kartici i na prvi pogled isti DSP cip. Medutim, upravo tu se kriju najvece promene. U pitanju je modifikacija vrlo poznatog E-mu 10K2, odnosno CA0100 cipa, sa Creative oznakom CA0102.
Promenjeni su i D/A i A/D konvertori, tako da i oni prate mogucnosti novog DSP-a.

 

Na taj nacin dobijena je potpuna podrška za 96 KHz u 24-bitnom formatu i to prilikom snimanja i reprodukcije! lako je Creative prethodni model glasno reklamirao upravo ovim argumentom, stari Audigy zapravo nije imao potpunu podršku za ovaj format. Audigy 2 takode može da reprodukuje stereo zapis do 192 kHz, opet u puna 24-bita stereo. Sve ovo daje tehnicke mogucnosti da Creative Audigy 2 postane prva zvucna karta koja je u stanju da reprodukuje zapis sa DVD-audio diskova, koji su, kako je poznato, vrlo visokog audio kvaliteta.

Vrlo je pažljivo od strane Creativea to što su uz svaku karticu priložili po jedan DVD-audio disk koji se može preslušavati pomocu takode priloženog softverskog DVD-audio plejera

 

Jedan od osnovnih noviteta ovog programa je, što prema zahtevu americke muzicke industrije, prilikom reprodukovanja višekanalnog DVD-audio diska on sam zabranjuje reprodukciju na digitalnim (SP-DIF) izlazima kartice – “radi suzbijanja piraterije”, iako na taj nacin onemogucava slušanje DVD-audio diskova upravo na opremi koja je za to primerena, poput dodatnog pojacala sa digitalnim ulazima i kompleta kvalitetnih zvucnika.

 

 

Druga novost je podrška Dolby Surround EX standardu i DirectSound podrška 6.1 Surround zvucnicima.

Sistem 6.1 se od 5.1 razlikuje utoliko što je dodat zadnji centralni kanal.
Na svu srecu, konektori kojima se zvucnici povezuju nisu menjani vec je samo analogni stereo konektor za bas i prednji centralni kanal dobio još jedan prikljucak za zadnji centralni kanal, tako da “stari” 5.1 sistemi mogu da se koriste bez problema.

Sam Creative kao primer korišcenja 6.1 zvuka navodi: “Cujte neprijatelja kada vam se šunja iza leda!”, a uz

karticu dolaze dve igre, Soldier of Fortune II i Hitman II, obe sa posebnom podrškom za EAX Advanced H D i 6.1

zvucnike – što znaci da se racuna na igrace kao potencijalnu ciljnu kategoriju, a ne na npr. filmofile i audiofile.

To nije cudno jer velika vecina filmova još uvek nije enkodovana kao Dolby Surround EX, pa zadnjeg centralnog kanala i nema.

 

U svakom slucaju, ukoliko ste korisnik koji želi da svoje audio okruženje proširi na surround zvuk, a da pritom pogledate i poneki DVD film ili preslušate Audio DVD, Audigy 2 je odlicno rešenje.

Autor: Robert Kramer